Este un soi de viță-de-vie cu struguri de masă originar din Franța. Obtinut prin încrucișarea soiurilor Lival x Cardinal.
Caracteristici ampelografice:
Frunzele au o marime mijlocie si cresc sub forma palmat-lombata intr-o culoare de verde inchis iar fructele cresc in ciorchine mari.Boabele de struguri sunt mari sub forma sferica usor conica. Coaja este subtire in nuante de movaliu-negricios cu aspect brumat iar gustul este delicios si parfumat.
Greutate chiorchine: 300-400gr;
Greutate bob: 5-6 gr;
Zahăr: 14-15%;
Aciditate: 4,5 ‰;
Perioada de înflorire: medie-târzie
Perioada de maturare: august
Producție:bună și constantă.
Rezistență: medie, strugurii sunt sensibili la putregaiul cenușiu (Botryotinia fuckeliana). Rezistența la transport a strugurilor bună.
La noi in tara este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, cand temperatura solului este de 8-10 °C, la adancimiea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se incalzesc mai greu.
In zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamna, dar trebuie incheiata pana la venirea inghetului.Prin plantatul de toamna, vita porneste in vegetatie mai devreme.
Pregatirea terenului este crucială inainte de plantarea propriu-zis a vitei de vie.
După ce terenul a fost pregătit in prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanță de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de mimimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădacinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri, iar cordițele la 3-4 ochi. După fasonare, se efectuează parafinarea si mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizeaza toamna).
Este un soi de viță-de-vie cu struguri de masă originar din Franța. Obtinut prin încrucișarea soiurilor Lival x Cardinal.
Caracteristici ampelografice:
Frunzele au o marime mijlocie si cresc sub forma palmat-lombata intr-o culoare de verde inchis iar fructele cresc in ciorchine mari.Boabele de struguri sunt mari sub forma sferica usor conica. Coaja este subtire in nuante de movaliu-negricios cu aspect brumat iar gustul este delicios si parfumat.
Greutate chiorchine: 300-400gr;
Greutate bob: 5-6 gr;
Zahăr: 14-15%;
Aciditate: 4,5 ‰;
Perioada de înflorire: medie-târzie
Perioada de maturare: august
Producție:bună și constantă.
Rezistență: medie, strugurii sunt sensibili la putregaiul cenușiu (Botryotinia fuckeliana). Rezistența la transport a strugurilor bună.
La noi in tara este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, cand temperatura solului este de 8-10 °C, la adancimiea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se incalzesc mai greu.
In zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamna, dar trebuie incheiata pana la venirea inghetului.Prin plantatul de toamna, vita porneste in vegetatie mai devreme.
Pregatirea terenului este crucială inainte de plantarea propriu-zis a vitei de vie.
După ce terenul a fost pregătit in prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanță de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de mimimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădacinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri, iar cordițele la 3-4 ochi. După fasonare, se efectuează parafinarea si mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizeaza toamna).