Vița de vie Muscat Adda – Soi de viță de vie nobilă de struguri negrii de masă, obținut în anii 1890 în Italia.
Caracteristici ampelografice:
Butucul are vigoare mare cu creșteri vegetative puternice și frunzis bogat. Fertilitatea soiului este ridicată cu 50-67% lăstari fertili. Strugurii sunt foarte mari, ajungând la greutate de 500-800 g, cilindro-conici, uneori biaripați, cu boabele așezate des pe ciorchine. Boabele sunt mari, sferice, de culoare neagră-violacee, acoperite cu multă pruină. Pulpa este cărnoasă, crocantă, cu gust slab de muscat.
Floarea este hermafrodită-normală. Frunza este mijlocie-mare, verde, puțin scămoasă pe partea inferioară, pentagonală, cu sinusul pețiolar deschis în formă de liră-boltită. Strugurele este cilindro-conic, compactitate medie sau lax, uniaripat, cu rahis și codița erbacee, mijlociu-mare. Greutatea medie a strugurelui de Muscat de Adda este de cca 240 grame. Bobul este sferic și mare (4 g). Pielița este groasă, de culoare neagră, acoperită de pruină. Miezul este vânăt-închis, crocant, cărnos iar gustul este cu aromă ușoară de muscat sau franc.
Se pretează la conducerea pe tulpini, încărcătura de rodire recomandată este 12-15 ochi/m², repartizată pe coarde lungi de 14-15 ochi.
Soiul de viță de vie Muscat de Adda necesită multe operațiuni în verde: plivitul lăstarilor sterili, normarea numărului de inflorescențe pe butuc la aproximativ 25, scurtarea inflorescențelor și desfrunzitul parțial.
Se caracterizează prin uniformitatea maturării boabelor pe ciorchine, culoarea uniformă și pulpa crocantă, rezistența sporită la transport a strugurilor, durata lungă de conservare a strugurilor pe butuc, aproximativ 1 lună, păstrarea îndelungată peste iarnă, în depozite frigorifice aproximativ, 3-4 luni.
Producțiile de struguri obținute sunt variabile între 12- 20 t/ha, în funcție de zona de cultură și condițiile climatice din perioada de vegetație.
În România se cultivă încă din 1960 în zone ca: Greaca, Valea Călugărească, Pietroasa, Litoralul Mării Negre, Dolj, Mehedinți, etc.
Epoca de maturare : Septembrie.
Rezistența :Rezistenţa la transport a strugurilor este forate mare. Sensibil la mană, făinare, putregaiul cenuşiu.
Rezistența la îngheț : Temperaturile < -17º…-18 º C conduc la înghețul vițelor soiului Muscat de Adda. Este un soi cu toleranță scăzută la temperaturile joase din timpul iernii.
Producţia: între 15- 20 t/ha.
La noi în țară este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, când temperatura solului este de 8-10 °C, la adâncimea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se încălzesc mai greu.
În zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamnă, dar trebuie încheiată până la venirea înghețului. Prin plantatul de toamna, vița pornește în vegetație mai devreme.
Pregătirea terenului este crucială înainte de plantarea propriu-zisă a viței de vie.
După ce terenul a fost pregătit în prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanță de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de minimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădăcinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri. După fasonare, se efectuează parafinarea și mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).
Vița de vie Muscat Adda – Soi de viță de vie nobilă de struguri negrii de masă, obținut în anii 1890 în Italia.
Caracteristici ampelografice:
Butucul are vigoare mare cu creșteri vegetative puternice și frunzis bogat. Fertilitatea soiului este ridicată cu 50-67% lăstari fertili. Strugurii sunt foarte mari, ajungând la greutate de 500-800 g, cilindro-conici, uneori biaripați, cu boabele așezate des pe ciorchine. Boabele sunt mari, sferice, de culoare neagră-violacee, acoperite cu multă pruină. Pulpa este cărnoasă, crocantă, cu gust slab de muscat.
Floarea este hermafrodită-normală. Frunza este mijlocie-mare, verde, puțin scămoasă pe partea inferioară, pentagonală, cu sinusul pețiolar deschis în formă de liră-boltită. Strugurele este cilindro-conic, compactitate medie sau lax, uniaripat, cu rahis și codița erbacee, mijlociu-mare. Greutatea medie a strugurelui de Muscat de Adda este de cca 240 grame. Bobul este sferic și mare (4 g). Pielița este groasă, de culoare neagră, acoperită de pruină. Miezul este vânăt-închis, crocant, cărnos iar gustul este cu aromă ușoară de muscat sau franc.
Se pretează la conducerea pe tulpini, încărcătura de rodire recomandată este 12-15 ochi/m², repartizată pe coarde lungi de 14-15 ochi.
Soiul de viță de vie Muscat de Adda necesită multe operațiuni în verde: plivitul lăstarilor sterili, normarea numărului de inflorescențe pe butuc la aproximativ 25, scurtarea inflorescențelor și desfrunzitul parțial.
Se caracterizează prin uniformitatea maturării boabelor pe ciorchine, culoarea uniformă și pulpa crocantă, rezistența sporită la transport a strugurilor, durata lungă de conservare a strugurilor pe butuc, aproximativ 1 lună, păstrarea îndelungată peste iarnă, în depozite frigorifice aproximativ, 3-4 luni.
Producțiile de struguri obținute sunt variabile între 12- 20 t/ha, în funcție de zona de cultură și condițiile climatice din perioada de vegetație.
În România se cultivă încă din 1960 în zone ca: Greaca, Valea Călugărească, Pietroasa, Litoralul Mării Negre, Dolj, Mehedinți, etc.
Epoca de maturare : Septembrie.
Rezistența :Rezistenţa la transport a strugurilor este forate mare. Sensibil la mană, făinare, putregaiul cenuşiu.
Rezistența la îngheț : Temperaturile < -17º…-18 º C conduc la înghețul vițelor soiului Muscat de Adda. Este un soi cu toleranță scăzută la temperaturile joase din timpul iernii.
Producţia: între 15- 20 t/ha.
La noi în țară este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, când temperatura solului este de 8-10 °C, la adâncimea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se încălzesc mai greu.
În zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamnă, dar trebuie încheiată până la venirea înghețului. Prin plantatul de toamna, vița pornește în vegetație mai devreme.
Pregătirea terenului este crucială înainte de plantarea propriu-zisă a viței de vie.
După ce terenul a fost pregătit în prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanță de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de minimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădăcinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri. După fasonare, se efectuează parafinarea și mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).