Soi de masă foarte productiv.
Obținut în Moldova de Institutul de Viticultură din Chișinău. Cunoscut și sub numele de Ribier, mai ales în California.
Caracteristici ampelografice:
Mugurele are vârful expandat de culoare verde pal, ce tinde spre rozaliu. Frunzele sunt medii, mari, pentagonale, cu cinci lobi, sinusurile laterale superioare închise, cele inferioare în liră.
Sinusul este sub formă de pețiol deschis. Ciorchinele are formă de piramidă de dimensiuni mari, conic-piramidal, cu peduncul mare, mediu-lung ajungând la greutatea de 400-500 g.
Boabele sunt medii-mari, au o piele albastru-negru. Gustul este neutru.
Perioada de înflorire: timpurie
Perioada de maturare: august
Recolta: 12 t/ha
Rezistență: Rezistență excelentă la botrită și mucegai pudră. Desprinderea ușoară a strugurilor și, prin urmare, rezistența scăzută la transport.
La noi în țară este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, când temperatura solului este de 8-10 °C, la adâncimea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se încălzesc mai greu.
În zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamnă, dar trebuie încheiată până la venirea înghețului. Prin plantatul de toamna, vița pornește în vegetație mai devreme.
Pregătirea terenului este crucială înainte de plantarea propriu-zisă a viței de vie.
După ce terenul a fost pregătit în prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanță de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de minimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădăcinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri, iar cordițele la 3-4 ochi. După fasonare, se efectuează parafinarea și mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).
Soi de masă foarte productiv.
Obținut în Moldova de Institutul de Viticultură din Chișinău. Cunoscut și sub numele de Ribier, mai ales în California.
Caracteristici ampelografice:
Mugurele are vârful expandat de culoare verde pal, ce tinde spre rozaliu. Frunzele sunt medii, mari, pentagonale, cu cinci lobi, sinusurile laterale superioare închise, cele inferioare în liră.
Sinusul este sub formă de pețiol deschis. Ciorchinele are formă de piramidă de dimensiuni mari, conic-piramidal, cu peduncul mare, mediu-lung ajungând la greutatea de 400-500 g.
Boabele sunt medii-mari, au o piele albastru-negru. Gustul este neutru.
Perioada de înflorire: timpurie
Perioada de maturare: august
Recolta: 12 t/ha
Rezistență: Rezistență excelentă la botrită și mucegai pudră. Desprinderea ușoară a strugurilor și, prin urmare, rezistența scăzută la transport.
La noi în țară este generalizată plantarea viței de vie primăvara, în lunile martie-aprilie, când temperatura solului este de 8-10 °C, la adâncimea de 40-50 cm, dar este posibilă și până în luna iunie pe solurile grele cu exces de umiditate care se încălzesc mai greu.
În zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate plantarea se poate realiza din toamnă, dar trebuie încheiată până la venirea înghețului. Prin plantatul de toamna, vița pornește în vegetație mai devreme.
Pregătirea terenului este crucială înainte de plantarea propriu-zisă a viței de vie.
După ce terenul a fost pregătit în prealabil, urmează pichetatul și săpatul gropilor. Pichetarea înseamnă marcarea locului pe care îl va ocupa pe teren fiecare butaș de viță de vie.
Gropile – care trebuie săpate cu puțin timp înainte de plantare – vor avea un diametru cuprins între 35 și 40 de centimetri, cu o adâncime de 50 de centimetri. Între rândurile de viță de vie plantate se va lăsa o distanță de 1,5-2 metri. Între butașii așezați pe rând, trebuie să existe o distanță de minimum 1-1,4 metri.
Urmează pregătirea viței de vie în vederea plantării.
Odată ce plantele au fost pregătite, urmează fasonarea – rădăcinile vor fi scurtate la 8-10 centimetri, iar cordițele la 3-4 ochi. După fasonare, se efectuează parafinarea și mocirlirea vițelor, plantarea propriu-zisă, fertilizarea, udarea (fiecare viță se udă cu aproximativ 10 litri de apă), umplerea gropilor cu pământ și mușuroirea (dacă plantarea se realizează toamna).